A kacsa vagy a libacombot szereted sütve?
A kacsa combját szeretem!
A liba combját szeretem!
Mind kettőt imádom!!
Szavazás állása
Ízekben őrzött hagyományok! Március
21
Milyen húsvéti sonkát vegyek?

Az elmúlt években sokszor hallottunk hasonlókat: - „Szlovák sonka valójában nem is sonka. A hússzövetség az egyik hipermarketben árult sonkáról állította, hogy a minősége gyengébb, mint egy felvágottnak!"(RTL Hírek)

Sajnos előfordulnak gyenge minőségű, de olcsó termékek az üzletek polcain. Mivel vásárlásaink értékét nagyban befolyásolja a pénztárcánk vastagsága, ezért nem mindegy, hogy zsákbamacskát veszünk vagy sem. Mindig van egy kérdés: - Vajon mi lehet a szemet gyönyörködtető csomagolás alatt?

  • Lehet, hogy csak szép, de nem finom.
  • Lehet, hogy nem is az, aminek látszik.
  • Lehet, hogy tele van pumpálva vízzel.

És még sorolhatnám az aggódásra okot adó kérdéseket.

Így ennek tükrében az olcsó lehet, hogy nem is olyan olcsó, mert ha ki kell dobnia valamit a kukába az a legdrágább.

Akkor hogyan csökkentsük a kockázatot a húsvéti sonka vásárlásakor?
Megengeded, hogy egy kicsit szakmázzunk, de csak otthoni konyhanyelven és ígérem, nem foglak speciális dolgokkal fárasztani.

Ezeket a sorokat, ha elolvasod, egy lépéssel közelebb kerülsz a profi sonkavásárlókhoz!
Hazánkban a legelterjedtebb két pácolási mód:

 

 

Ezeken kívül vannak még különböző keveréses és vákuumtechnikás eljárások is, de ezekre nem térek ki.

A száraz bedörzsöléses módszer ez az, amit az otthoni disznóvágáskor is használunk, a hús részek felületét sóval dörzsöljük és időközönként a sózókádban megforgatjuk.
§  előnyei: a hús eltarthatóság idejének meghosszabbítása, otthon elvégezhető, kellemes íz, olcsó eljárás
§  hátrányai: só rengeteg vizet von el a sonkából, hamarabb kiszárad, egyenetlen töményebb sós íz, fakó, barnás akár zöldes színárnyalat

Amennyiben pácsóval készítjük a sonkát, a fenti jellemzői abban módosulnak, hogy kicsit drágább lesz az eljárás, viszont izomszövet húspiros színének megtartását érjük el.

Itt megemlíteném a spanyol serrano sonkát, mert száraz bedörzsöléses módszerrel 12 hónapon keresztül készül, ellenben a mi darabolt sonkáink 4-6 hétig az egész paraszt sonkáink 12 hétig érlelődnek.

A spanyol sonkáról itt olvashatsz bővebben!

 

A legjobb pácolások egyike a nedves eljárás.
Egyenletes ízvilág, kellemes szín és illat jellemzi az így készült termékeket. Ennek a módszernek a legjobb végtermékei a lassú, felöntéssel vagy saját levével érlelt húsok.

A fenti két pácolási eljárás a hagyományos módszerekhez tartozik, hisz ezt otthoni körülmények között is ellehet végezni, igaz a nedves pácolást jelentős többletmunkával és egyéb feltételek teljesülésével.

Gyorspácolás!
Ez a modern felgyorsult élet, és a fogyasztói igények mihamarabbi kielégítésének szülötte. Gyakorlatilag pár nap alatt fogyasztásra „kész" termék tud kikerülni a feldolgozókból. Ha az előnyeit hátrányait kellene mérlegre tennem, akkor inkábba a feldolgozók profitálnak ezen termékek gyártásából, ugyanis rengeteg vizet tudnak eladni sonka árban.

Ennél már csak a főtt termékek a rosszabbak!
A fogyasztó oldaláról talán elsőre a kinézet tesz jó benyomást, nyers állapotában sajnos egypár esetben a kellemes íz elmarad. Ellenben, ha főzzük, sütjük, pirítjuk egy nagyon kellemes és finom ételt tudunk belőle készíteni.

Azt mindenkép meg kell említeni, hogy egyes gyorspácolt termékeknél, most már rengeteg adalékanyagot használnak, hogy „egyben maradjanak" a magas víztartalom miatt.

 

Főtt sonka!
Igen praktikus, nem kell már külön foglalkozni vele, kibontjuk és már fogyasztható is. Általában kellemes ízűek, jó illatúak.

Ha javasolhatnám, ne ilyet vegyél húsvétra!

Bizonyára Te is észrevetted, hogy azok a főtt termékek, amik vákuum fóliába vannak csomagolva jóval kedvezőbb áron kaphatóak, mint a nyersek.

Hogy kerülhet valami kevesebbe, ha több hozzáadott értékkel bír?
Főzik, plusz energiát használnak fel, csomagolják, több munkaórába telik az előállítása és mégis olcsóbb.

Már lehet, hogy olvastad a „Minőségi éhezés ördögszekerén száguldunk a tátongó szakadék felé!" című tanulmányom, ahol ennek a jelenségnek a megértésére szolgáló sorokat találsz.

De, hogy adjak egy gyors választ a megértéshez a főtt sonka esetében - ez a VÍZ!

A 2012-es évben a NEBIH - Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal 25 előállító 53 termékmintán 373 laboratóriumi vizsgálatot végzett. Képzelje el, hogy a vizsgálatok kimutatták, hogy egyes sonkáknak a víztartalma 35%-tól 75%-ig tejed, vagyis egyes esetekben akár az 1kg áruban 750grammnyi vizet vittél haza!

Köszönöm szépen, inkább a csapból engedem a vizet!

Most már látod a gyártási különbségeket és a végtermékek minőségbeli különbségét.
Ettől kezdve a választás joga nálad van.
Még annyit segítségül, hogy nem mindegy, hogy milyen étkezéshez, milyen alkalomhoz mit vásárolsz.

Véleményem szerint a:
- hagyományos sonka:

  • Nyersen, friss kenyérrel, hagymával, paprikával, paradicsommal. Fenséges!
  • Húsvéti sonkának, ha szereted a szárazabb húst szalonnaréteggel, akkor a combot, lapockát, ajánlom, ha a szaftosabbat kedveled, akkor a tarja a jó választás. Főzés előtt a hagyományosan pácolt húsokat érdemes megkóstolni, mert sósságuk végett lehet, hogy 2-12 órán át be kell áztatni.
  • Levesekbe, egyéb sült, főtt ételekbe tökéletes.

- gyorspácolt sonkák:

  • Húsvéti főtt sonkának megfelelő. A darabolt comb kissé szárazabb a zsírréteg hiánya miatt, a tarja márványossága megadja a kellő szaftosságot, a hátsócsülök pedig a zsír és ín kötőszövetektől szaftos és ízletes. Előáztatást nem minden esetben igényelnek, mert a magasabb víztartalom miatt kevésbé sósak, mikor megvesszük, kóstolással ellenőrizzük sósságát.
  • Főzve, párolva, sütve, levesbe, sonkástésztának, sonkás tojásnak nagyon jó.

- főtt sonkák:

  • Csak nagyritkán, esetleg egy gyors reggelire vagy uzsonnára. Legközelebb, ha vásárolsz egy olcsóbb főtt terméket, nézzed meg a szerkezetét közelről, ha sok zselé szerű anyagot vagy folyadékkal telt apró buborékokat látsz benne, akkor nagyon drágán vásárolsz vizet és egyéb adalékokat.
    Természetesen ezzel nem azt mondom, hogy nincs jó főtt termék a piacon, de ne dőlj be az árnak és esetleg a szép gusztusos látványnak.
  • Húsvéti sonkának nem ajánlom, mert biztos vagyok benn, hogy finomabbat készítesz otthon.

 

Amennyiben úgy döntöttél, hogy otthon készítesz húsvéti sonkát és üzletben vásárolod meg a hozzávalót minden esetben kóstold meg ott az üzletben!

Lehet, nem mindenhol lesz erre lehetőséged, de ha a GusztaHús üzleteiben biztos, csak szóljál hentesünknek vagy munkatársunknak és megkínálnak.

Segítségül itt találsz egy két sonka receptet, köztük a sajátomat, semmi flinc-flanc, csak egyszerűen, de nagyszerűen.

 

Hogy érzed, bátrabban fogsz sonkát venni?

Ha még többet akarsz tudni a sonkákról, akkor beszélnünk kell a darabolási különbségekről és füstölésekről, ugyan is itt még van jó pár olyan trükk, amivel félrevezetik a vásárlót. (eszek kicsit később)

 

Képezd magadat profivá és nincs több csalódás.

22-02-01
ÁRSTOP!
20-11-24
Miért készíts házi sonkát? Hogy készít...
20-10-24
Nem csoda hogy kipusztult!
20-10-12
PREMIER! Őstulok a GusztaHúsnál!
20-09-26
Már 25 éve együtt!
20-09-09
Gulyást a bélszínből!!!!!! – NOOOORMALI...
20-09-09
Se kedv, se idő! Mit TEGYÜNK?
20-06-27
Úgy érzem magam, mint egy gyémántcsiszol...
20-05-20
Hullámvasúton a mélybe!
20-05-02
SousVidolt Kacsamell fűszeres puliszkával
20-04-24
Még több helyre szállítunk házhoz!
20-04-23
Lassan sült sertéscomb
20-04-03
Friss húsok házhoz jönnek!
20-02-11
- Nem kell mindennap…!
19-10-16
Miért is jó ez Önnek?
akció (16) hús (21) érlelt (7) hagyományos (26) húsvét (12) sonka (8) házikolbász (2) trükk (5) kereskedők (6) adalékanyag mentes (10) egészség (15) játék (4) ballagás (2) garancia (6) liba (8) libamáj (6) Márton (7) Márton nap (7) kacsa (10) recept (25) ünnep (13) karácsony (2) különleges (23) gyors és egyszerű (7) csirke (3) bárány (1) (15) közös munka (11) tyúk (1) sertés (3) sertés comb (2) köszöntelek (3) vad (2) vadhús (2) muflon (1) házhoz szállítás (5) gusztahús (10) guszta (5) szürkemarha (2) őstulok (5)
13-03-27
Másképpen bánjunk a gyorspácolttal, és m...
13-02-28
Ne dőlj be a kereskedői trükköknek! I.
14-04-18
Egy titkos sonka recept, amit eddig csak egy ...
13-09-26
Van élet a zsírjában sült libamájon túl...
13-10-18
Miért sütünk kacsát mindenszentekre?
13-03-27
Van egy rossz szokásom húsvétkor…
13-03-21
Ízekben őrzött hagyományok!
13-02-28
Hogyan eszünk meg egy elefántot?
14-04-12
A gulyás kultusz leáldozott, te is lehetsz ...
13-12-14
Nem irigylem Kedves Asszonyom!
14-02-28
Szerencse kereke forgandó!
15-03-12
Egy forradalmi nap után, egy talán forradal...
13-11-05
Jutalmazd meg magadat és családodat, egy cs...
13-03-12
Vigyázz! Párizsi az új sonka!
13-03-29
Megeszed vagy kókányolsz?