A kacsa vagy a libacombot szereted sütve?
A kacsa combját szeretem!
A liba combját szeretem!
Mind kettőt imádom!!
Szavazás állása
Másképpen bánjunk a gyorspácolttal, és másként a hagyományosan füstölttel. Március
27
Max konyhájából pár jó tanács, sonka és csülök főzéséhez!

Csülök és sonka, mindig aktuális, bár az igazi „főszezonja" húsvétkor van. Vásárolunk ilyenkor hagyományos füstölt húsokat, vagy gyorspácoltakat, de nem árt gondot fordítani a főzésre is. Másképpen bánjunk a gyorspácolttal, és másként a hagyományosan füstölttel.

Miért van erre szükség?

Vizsgájuk meg pár gondolat erejéig a húsokat. Kezdjük a hagyományos eljárással készített, füstölt sonkát vagy csülköt.
A húst sózzák, bizonyos esetekben pácfűszerekkel ízesítik, majd megfüstölik, és szárítják. Itt magasabb a hús sótartalma, és ki van száradva. Ezt mindenképpen áztassuk be legalább egy éjszakára, így kiázik a só, és a hús szív magába egy kis nedvességet.
Hideg vízbe kezdjük, a főzést, és érdemes kis energián, hosszabb ideig főzni.

A gyorspácolt húsokat általában kezelik vízmegkötő anyagokkal, itt csak egy gyors füstöt (nagyrészt folyékony füsttel), itt rövidebb a szárítási idő. A húsok nincsenek kiszáradva, ha tovább főzzük, akkor szárad ki. A húst mindig forró vízben tegyük fel főzni, és alaposan mossuk meg. Keressünk egy nagyobb fazekat, tegyük bele a húst, és engedjük fel hideg vízzel, míg teljesen ellepi. Vegyük ki a húst, majd a vizet forraljuk fel, és utána tegyük vissza bele a húst. Ebben az esetben nem kell olyan hosszú főzési idővel számolni, mint a hagyományos estében.

Mindkét esetben fűszerezhetjük a főzővizet. Tehetünk bele hagymát, fokhagymát, babérlevelet és tarkaborsot. Ha szeretjük a pikáns ízeket, tegyünk pár szem borókabogyót a főzővízbe. Érdemes a húsokat a főzővízben hagyni, míg langyosra hűl, és utána kivenni, és leszárítani.

A megmaradt levet használhatjuk levesek vagy mártások felöntő levének, de ügyeljünk a sósságára. Húsvétkor megfőzhetjük benne a tojásokat. A megfőtt tojásokat vegyük ki, egy kanál nyelével kocogtassuk meg körbe, így a héj bereped, és ha visszatesszük 5-6 percre a meleg lébe, átveszi a füstölt ízt.

Max

 

22-02-01
ÁRSTOP!
20-11-24
Miért készíts házi sonkát? Hogy készít...
20-10-24
Nem csoda hogy kipusztult!
20-10-12
PREMIER! Őstulok a GusztaHúsnál!
20-09-26
Már 25 éve együtt!
20-09-09
Gulyást a bélszínből!!!!!! – NOOOORMALI...
20-09-09
Se kedv, se idő! Mit TEGYÜNK?
20-06-27
Úgy érzem magam, mint egy gyémántcsiszol...
20-05-20
Hullámvasúton a mélybe!
20-05-02
SousVidolt Kacsamell fűszeres puliszkával
20-04-24
Még több helyre szállítunk házhoz!
20-04-23
Lassan sült sertéscomb
20-04-03
Friss húsok házhoz jönnek!
20-02-11
- Nem kell mindennap…!
19-10-16
Miért is jó ez Önnek?
akció (16) hús (21) érlelt (7) hagyományos (26) húsvét (12) sonka (8) házikolbász (2) trükk (5) kereskedők (6) adalékanyag mentes (10) egészség (15) játék (4) ballagás (2) garancia (6) liba (8) libamáj (6) Márton (7) Márton nap (7) kacsa (10) recept (25) ünnep (13) karácsony (2) különleges (23) gyors és egyszerű (7) csirke (3) bárány (1) (15) közös munka (11) tyúk (1) sertés (3) sertés comb (2) köszöntelek (3) vad (2) vadhús (2) muflon (1) házhoz szállítás (5) gusztahús (10) guszta (5) szürkemarha (2) őstulok (5)
13-03-27
Másképpen bánjunk a gyorspácolttal, és m...
13-02-28
Ne dőlj be a kereskedői trükköknek! I.
14-04-18
Egy titkos sonka recept, amit eddig csak egy ...
13-09-26
Van élet a zsírjában sült libamájon túl...
13-10-18
Miért sütünk kacsát mindenszentekre?
13-03-27
Van egy rossz szokásom húsvétkor…
13-03-21
Ízekben őrzött hagyományok!
13-02-28
Hogyan eszünk meg egy elefántot?
14-04-12
A gulyás kultusz leáldozott, te is lehetsz ...
13-12-14
Nem irigylem Kedves Asszonyom!
14-02-28
Szerencse kereke forgandó!
15-03-12
Egy forradalmi nap után, egy talán forradal...
13-11-05
Jutalmazd meg magadat és családodat, egy cs...
13-03-12
Vigyázz! Párizsi az új sonka!
13-03-29
Megeszed vagy kókányolsz?