Eszel mindennap levest?
Igen, mindennap.
Hetente párszor.
Nem, vagy ritkán.
Szavazás állása
Másképpen bánjunk a gyorspácolttal, és másként a hagyományosan füstölttel. Március
27
Max konyhájából pár jó tanács, sonka és csülök főzéséhez!

Csülök és sonka, mindig aktuális, bár az igazi „főszezonja" húsvétkor van. Vásárolunk ilyenkor hagyományos füstölt húsokat, vagy gyorspácoltakat, de nem árt gondot fordítani a főzésre is. Másképpen bánjunk a gyorspácolttal, és másként a hagyományosan füstölttel.

Miért van erre szükség?

Vizsgájuk meg pár gondolat erejéig a húsokat. Kezdjük a hagyományos eljárással készített, füstölt sonkát vagy csülköt.
A húst sózzák, bizonyos esetekben pácfűszerekkel ízesítik, majd megfüstölik, és szárítják. Itt magasabb a hús sótartalma, és ki van száradva. Ezt mindenképpen áztassuk be legalább egy éjszakára, így kiázik a só, és a hús szív magába egy kis nedvességet.
Hideg vízbe kezdjük, a főzést, és érdemes kis energián, hosszabb ideig főzni.

A gyorspácolt húsokat általában kezelik vízmegkötő anyagokkal, itt csak egy gyors füstöt (nagyrészt folyékony füsttel), itt rövidebb a szárítási idő. A húsok nincsenek kiszáradva, ha tovább főzzük, akkor szárad ki. A húst mindig forró vízben tegyük fel főzni, és alaposan mossuk meg. Keressünk egy nagyobb fazekat, tegyük bele a húst, és engedjük fel hideg vízzel, míg teljesen ellepi. Vegyük ki a húst, majd a vizet forraljuk fel, és utána tegyük vissza bele a húst. Ebben az esetben nem kell olyan hosszú főzési idővel számolni, mint a hagyományos estében.

Mindkét esetben fűszerezhetjük a főzővizet. Tehetünk bele hagymát, fokhagymát, babérlevelet és tarkaborsot. Ha szeretjük a pikáns ízeket, tegyünk pár szem borókabogyót a főzővízbe. Érdemes a húsokat a főzővízben hagyni, míg langyosra hűl, és utána kivenni, és leszárítani.

A megmaradt levet használhatjuk levesek vagy mártások felöntő levének, de ügyeljünk a sósságára. Húsvétkor megfőzhetjük benne a tojásokat. A megfőtt tojásokat vegyük ki, egy kanál nyelével kocogtassuk meg körbe, így a héj bereped, és ha visszatesszük 5-6 percre a meleg lébe, átveszi a füstölt ízt.

Max

 

19-10-16
Miért is jó ez Önnek?
19-09-29
Az én kis falumban ezt nem cserélnék le Me...
19-09-19
A TITKOLÓZÁSNAK VÉGE!
19-09-17
A legfontosabb titkos „infót” még nem ...
19-09-10
Ha ez kiderül a titkos „informátoromat”...
19-09-09
„Ezt nem lehet szépen enni” szendvics
19-09-02
Ország, Világ Lakói figyeljetek!
19-08-30
Kacsadarabok almás káposztaágyon
19-08-30
Kacsadarabok almás káposztaágyon
19-08-25
Kérek tőled egy kis segítséget!
19-08-21
Botrányos, ami történt!
19-08-18
Egyszerű és ízletes!
19-08-08
A főnök üzent: „Elmentem nyaralni!”
16-01-21
Árzuhanás a fülétől a farkáig?
15-11-05
Bárcsak a Nagyi megkóstolhatná!
akció (14) hús (17) érlelt (6) hagyományos (20) húsvét (11) sonka (7) házikolbász (2) trükk (5) kereskedők (5) adalékanyag mentes (6) egészség (9) játék (4) ballagás (2) garancia (5) liba (8) libamáj (6) Márton (7) Márton nap (7) kacsa (9) recept (20) ünnep (10) karácsony (1) különleges (13) gyors és egyszerű (4) csirke (2) bárány (1) (15) közös munka (3) tyúk (1) sertés (1) sertés comb (1) köszöntelek (2)
13-03-27
Másképpen bánjunk a gyorspácolttal, és m...
13-02-28
Ne dőlj be a kereskedői trükköknek! I.
13-09-26
Van élet a zsírjában sült libamájon túl...
13-03-21
Ízekben őrzött hagyományok!
13-03-27
Van egy rossz szokásom húsvétkor…
13-02-28
Hogyan eszünk meg egy elefántot?
13-12-14
Nem irigylem Kedves Asszonyom!
13-10-18
Miért sütünk kacsát mindenszentekre?
14-04-12
A gulyás kultusz leáldozott, te is lehetsz ...
13-03-12
Vigyázz! Párizsi az új sonka!
14-04-18
Egy titkos sonka recept, amit eddig csak egy ...
14-02-28
Szerencse kereke forgandó!
13-11-05
Jutalmazd meg magadat és családodat, egy cs...
13-03-29
Megeszed vagy kókányolsz?
13-03-22
Élmény, ami örökké elkísér!