A kacsa vagy a libacombot szereted sütve?
A kacsa combját szeretem!
A liba combját szeretem!
Mind kettőt imádom!!
Szavazás állása
Mári nénje,tejfölös-almás liba főztje + 1 ráadás! November
05
Mártn nap több részben: második felvonás

Kicsiny falumban mindig terjedtek a hírek, ahol élt egy jótét lélek.
Mindenki csak így hívta Mári nénje, akinek volt egy híres főztje.
A hűvös pincék árnyékában a szőlő nektárja borrá érett,
Márton napján az újbort megkóstolni szükséges.
Fárasztó munka ez kérem, másnap szükség van segítségre
Minden zsibongó főnek a megmentője, Mári nénje,tejfölös-almás liba főztje.


Kérem, nem megkövezni!
Nincs szándékomban híres rímfaragók babérjaira törni, csupán ez jutott az eszembe erről a fenséges levesről, amit Somogyi Zoltán barátunk Mári nénje konyhájából tanult. Ennek a jó asszonynak volt egy ura és az újbor kóstoláskor minden éven "elmacskásodott". Mivel Mári nénje megelégelte, hogy férjura másnap mindig csak kóvályog, ezért főzött egy jó tejfölös-almás libalevest, ami erőt öntött megfáradt férjébe.

Nézzük hogy is készül, Mári nénje, tejfölös-almás libalevese

 

Mári nénje híres Márton napi levese. A megfáradt (gyomrú) újbor kóstolóknak volt ez a gyógyír, este, de legjobban talán másnap esett. Mári nénje minden húsos levesébe főzött almát. Hol birsalmát, hol savanykás őszi almát. Megváltoztatta a leves ízét, valami csodás kémiai hatással, amit talán senki sem értett, csak annyit tudtunk, a leves az almától finomabb lett. Különös ízt ad még a hagymába szúrt szegfűszeg is.

 

1/2 kg libaaprólék (szárnyvég, nyak, zúza)

3-4 db liba szárnytő

3 sárgarépa

2 gyökér zöldség

2-3 közepes alma

1 kisebb vöröshagyma

2-3 gerezd fokhagyma

2-3 szem szegfűszeg

5 evőkanál tejföl

2 evőkanál liszt

só, bors

 

1. A húst megmossuk, a zöldséget és az almát meghámozzuk. Egy fazék aljába rakjuk a csontosabb húsokat.

2. A zöldséget nagyobb darabokra vágjuk, a vöröshagymát egészben hagyjuk, és a szegfűszeget beletűzzük. Tegyük a fokhagymával és a zöldségekkel a fazékba. Az almát vágjuk centis kockákra, így szétfőnek, mire a leves elkészül, és egy kicsit be is sűrítik. Sózzuk és borsozzuk.

3. Öntsük fel annyi vízzel, ami bőven ellepi, és kis lángon főzzük 70-80 percet. Ha felhabzana, azt egy kanállal szedjük le.

4. Ellenőrizzük, hogy megpuhult a hús. A lisztet keverjük ki a tejföllel és két-háromkanálnyi vízzel. A forró levesből pár kanállal merjünk a tejfölös keverékre, és keverjük össze (hő kiegyenlítés), majd lassan csorgatva öntsük a levesbe. Ezt is keverjük folyamatosan, majd kis lángon forraljuk pár percig.

5. Tálaláskor minden tálkába merjünk hűst és zöldséget is.

 

Jó étvágyat hozzá!

 

+ 1 ráadás a Káposztás fazék!

Ünnepi egy tál étel. Keressünk kevésbé savanyú káposztát hozzá. Pár nappal előtte elkészíthetjük, és mint a káposztás ételeknél, előnyére válik a pihentetés. Jól illik hozzá a Márton napi újbor. Köretnek adhatunk hozzá puha fehér kenyeret, vagy zsemlegombócot, de jól illik hozzá a knédli is. Bár a gerslivel összefőzve, tartalmas egy tál ételt kapunk.

Elkészítési idő: 85-90 perc.

 

1 kg savanyú káposzta

30-40 dkg nyers füstölt tarja, vagy comb

4 libacomb

4-6 db liba szárnytő

10 dkg füstölt szalonna

1 fej vöröshagyma

3-4 evőkanál gersli (árpagyöngy)

2-3 evőkanál libazsír

őrölt kömény, só, őrölt bors.

 

1. A húsokat sózzuk és borsozzuk, majd egy nagyobb edényben (~4-5 l) a felhevített zsíron elősütjük (éppen csak megpirítjuk, párolni nem kell).

2. Kivesszük a lepirított húst az edényből, takarékra tesszük az energiát, majd a kockára vágott hagymát és szalonnát üvegesre pároljuk. A hagymás szalonnára hintünk egy sor káposztát, majd megszórjuk köménnyel.

3. Erre rakunk 2 szelet füstölt húst, majd újra káposztát, köményt, füstölt húst. Hintsük közé a gerslit, majd újabb káposzta és füstölt hús réteg. Tegyünk félre egy adag káposztát.

4 .A rétegekre ráhelyezzük az előre lesütött húsokat, ha maradt, akkor még tehetünk közé egy kis füstölt húst. Végül a félretett káposztával fedjük be. Öntsük fel annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Fedjük le és takarék energián kb. 70-75 percig főzzük.

Jó étvágyat kíván:

Somogyi Zoltán Max és Kovács Gusztáv

www.maxkonyhaja.hu

 

22-02-01
ÁRSTOP!
20-11-24
Miért készíts házi sonkát? Hogy készít...
20-10-24
Nem csoda hogy kipusztult!
20-10-12
PREMIER! Őstulok a GusztaHúsnál!
20-09-26
Már 25 éve együtt!
20-09-09
Gulyást a bélszínből!!!!!! – NOOOORMALI...
20-09-09
Se kedv, se idő! Mit TEGYÜNK?
20-06-27
Úgy érzem magam, mint egy gyémántcsiszol...
20-05-20
Hullámvasúton a mélybe!
20-05-02
SousVidolt Kacsamell fűszeres puliszkával
20-04-24
Még több helyre szállítunk házhoz!
20-04-23
Lassan sült sertéscomb
20-04-03
Friss húsok házhoz jönnek!
20-02-11
- Nem kell mindennap…!
19-10-16
Miért is jó ez Önnek?
akció (16) hús (21) érlelt (7) hagyományos (26) húsvét (12) sonka (8) házikolbász (2) trükk (5) kereskedők (6) adalékanyag mentes (10) egészség (15) játék (4) ballagás (2) garancia (6) liba (8) libamáj (6) Márton (7) Márton nap (7) kacsa (10) recept (25) ünnep (13) karácsony (2) különleges (23) gyors és egyszerű (7) csirke (3) bárány (1) (15) közös munka (11) tyúk (1) sertés (3) sertés comb (2) köszöntelek (3) vad (2) vadhús (2) muflon (1) házhoz szállítás (5) gusztahús (10) guszta (5) szürkemarha (2) őstulok (5)
13-03-27
Másképpen bánjunk a gyorspácolttal, és m...
13-02-28
Ne dőlj be a kereskedői trükköknek! I.
14-04-18
Egy titkos sonka recept, amit eddig csak egy ...
13-09-26
Van élet a zsírjában sült libamájon túl...
13-10-18
Miért sütünk kacsát mindenszentekre?
13-03-27
Van egy rossz szokásom húsvétkor…
13-03-21
Ízekben őrzött hagyományok!
13-02-28
Hogyan eszünk meg egy elefántot?
14-04-12
A gulyás kultusz leáldozott, te is lehetsz ...
13-12-14
Nem irigylem Kedves Asszonyom!
14-02-28
Szerencse kereke forgandó!
15-03-12
Egy forradalmi nap után, egy talán forradal...
13-11-05
Jutalmazd meg magadat és családodat, egy cs...
13-03-12
Vigyázz! Párizsi az új sonka!
13-03-29
Megeszed vagy kókányolsz?