Eszel mindennap levest?
Igen, mindennap.
Hetente párszor.
Nem, vagy ritkán.
Szavazás állása
Mári nénje,tejfölös-almás liba főztje + 1 ráadás! November
05
Mártn nap több részben: második felvonás

Kicsiny falumban mindig terjedtek a hírek, ahol élt egy jótét lélek.
Mindenki csak így hívta Mári nénje, akinek volt egy híres főztje.
A hűvös pincék árnyékában a szőlő nektárja borrá érett,
Márton napján az újbort megkóstolni szükséges.
Fárasztó munka ez kérem, másnap szükség van segítségre
Minden zsibongó főnek a megmentője, Mári nénje,tejfölös-almás liba főztje.


Kérem, nem megkövezni!
Nincs szándékomban híres rímfaragók babérjaira törni, csupán ez jutott az eszembe erről a fenséges levesről, amit Somogyi Zoltán barátunk Mári nénje konyhájából tanult. Ennek a jó asszonynak volt egy ura és az újbor kóstoláskor minden éven "elmacskásodott". Mivel Mári nénje megelégelte, hogy férjura másnap mindig csak kóvályog, ezért főzött egy jó tejfölös-almás libalevest, ami erőt öntött megfáradt férjébe.

Nézzük hogy is készül, Mári nénje, tejfölös-almás libalevese

 

Mári nénje híres Márton napi levese. A megfáradt (gyomrú) újbor kóstolóknak volt ez a gyógyír, este, de legjobban talán másnap esett. Mári nénje minden húsos levesébe főzött almát. Hol birsalmát, hol savanykás őszi almát. Megváltoztatta a leves ízét, valami csodás kémiai hatással, amit talán senki sem értett, csak annyit tudtunk, a leves az almától finomabb lett. Különös ízt ad még a hagymába szúrt szegfűszeg is.

 

1/2 kg libaaprólék (szárnyvég, nyak, zúza)

3-4 db liba szárnytő

3 sárgarépa

2 gyökér zöldség

2-3 közepes alma

1 kisebb vöröshagyma

2-3 gerezd fokhagyma

2-3 szem szegfűszeg

5 evőkanál tejföl

2 evőkanál liszt

só, bors

 

1. A húst megmossuk, a zöldséget és az almát meghámozzuk. Egy fazék aljába rakjuk a csontosabb húsokat.

2. A zöldséget nagyobb darabokra vágjuk, a vöröshagymát egészben hagyjuk, és a szegfűszeget beletűzzük. Tegyük a fokhagymával és a zöldségekkel a fazékba. Az almát vágjuk centis kockákra, így szétfőnek, mire a leves elkészül, és egy kicsit be is sűrítik. Sózzuk és borsozzuk.

3. Öntsük fel annyi vízzel, ami bőven ellepi, és kis lángon főzzük 70-80 percet. Ha felhabzana, azt egy kanállal szedjük le.

4. Ellenőrizzük, hogy megpuhult a hús. A lisztet keverjük ki a tejföllel és két-háromkanálnyi vízzel. A forró levesből pár kanállal merjünk a tejfölös keverékre, és keverjük össze (hő kiegyenlítés), majd lassan csorgatva öntsük a levesbe. Ezt is keverjük folyamatosan, majd kis lángon forraljuk pár percig.

5. Tálaláskor minden tálkába merjünk hűst és zöldséget is.

 

Jó étvágyat hozzá!

 

+ 1 ráadás a Káposztás fazék!

Ünnepi egy tál étel. Keressünk kevésbé savanyú káposztát hozzá. Pár nappal előtte elkészíthetjük, és mint a káposztás ételeknél, előnyére válik a pihentetés. Jól illik hozzá a Márton napi újbor. Köretnek adhatunk hozzá puha fehér kenyeret, vagy zsemlegombócot, de jól illik hozzá a knédli is. Bár a gerslivel összefőzve, tartalmas egy tál ételt kapunk.

Elkészítési idő: 85-90 perc.

 

1 kg savanyú káposzta

30-40 dkg nyers füstölt tarja, vagy comb

4 libacomb

4-6 db liba szárnytő

10 dkg füstölt szalonna

1 fej vöröshagyma

3-4 evőkanál gersli (árpagyöngy)

2-3 evőkanál libazsír

őrölt kömény, só, őrölt bors.

 

1. A húsokat sózzuk és borsozzuk, majd egy nagyobb edényben (~4-5 l) a felhevített zsíron elősütjük (éppen csak megpirítjuk, párolni nem kell).

2. Kivesszük a lepirított húst az edényből, takarékra tesszük az energiát, majd a kockára vágott hagymát és szalonnát üvegesre pároljuk. A hagymás szalonnára hintünk egy sor káposztát, majd megszórjuk köménnyel.

3. Erre rakunk 2 szelet füstölt húst, majd újra káposztát, köményt, füstölt húst. Hintsük közé a gerslit, majd újabb káposzta és füstölt hús réteg. Tegyünk félre egy adag káposztát.

4 .A rétegekre ráhelyezzük az előre lesütött húsokat, ha maradt, akkor még tehetünk közé egy kis füstölt húst. Végül a félretett káposztával fedjük be. Öntsük fel annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Fedjük le és takarék energián kb. 70-75 percig főzzük.

Jó étvágyat kíván:

Somogyi Zoltán Max és Kovács Gusztáv

www.maxkonyhaja.hu

 

19-10-16
Miért is jó ez Önnek?
19-09-29
Az én kis falumban ezt nem cserélnék le Me...
19-09-19
A TITKOLÓZÁSNAK VÉGE!
19-09-17
A legfontosabb titkos „infót” még nem ...
19-09-10
Ha ez kiderül a titkos „informátoromat”...
19-09-09
„Ezt nem lehet szépen enni” szendvics
19-09-02
Ország, Világ Lakói figyeljetek!
19-08-30
Kacsadarabok almás káposztaágyon
19-08-30
Kacsadarabok almás káposztaágyon
19-08-25
Kérek tőled egy kis segítséget!
19-08-21
Botrányos, ami történt!
19-08-18
Egyszerű és ízletes!
19-08-08
A főnök üzent: „Elmentem nyaralni!”
16-01-21
Árzuhanás a fülétől a farkáig?
15-11-05
Bárcsak a Nagyi megkóstolhatná!
akció (14) hús (17) érlelt (6) hagyományos (20) húsvét (11) sonka (7) házikolbász (2) trükk (5) kereskedők (5) adalékanyag mentes (6) egészség (9) játék (4) ballagás (2) garancia (5) liba (8) libamáj (6) Márton (7) Márton nap (7) kacsa (9) recept (20) ünnep (10) karácsony (1) különleges (13) gyors és egyszerű (4) csirke (2) bárány (1) (15) közös munka (3) tyúk (1) sertés (1) sertés comb (1) köszöntelek (2)
13-03-27
Másképpen bánjunk a gyorspácolttal, és m...
13-02-28
Ne dőlj be a kereskedői trükköknek! I.
13-09-26
Van élet a zsírjában sült libamájon túl...
13-03-21
Ízekben őrzött hagyományok!
13-03-27
Van egy rossz szokásom húsvétkor…
13-10-18
Miért sütünk kacsát mindenszentekre?
13-02-28
Hogyan eszünk meg egy elefántot?
13-12-14
Nem irigylem Kedves Asszonyom!
14-04-12
A gulyás kultusz leáldozott, te is lehetsz ...
13-03-12
Vigyázz! Párizsi az új sonka!
14-04-18
Egy titkos sonka recept, amit eddig csak egy ...
14-02-28
Szerencse kereke forgandó!
13-11-05
Jutalmazd meg magadat és családodat, egy cs...
13-03-29
Megeszed vagy kókányolsz?
13-03-22
Élmény, ami örökké elkísér!