Kicsiny falumban mindig terjedtek a hírek, ahol élt egy jótét lélek. Mindenki csak így hívta Mári nénje, akinek volt egy híres főztje. A hűvös pincék árnyékában a szőlő nektárja borrá érett, Márton napján az újbort megkóstolni szükséges. Fárasztó munka ez kérem, másnap szükség van segítségre Minden zsibongó főnek a megmentője, Mári nénje,tejfölös-almás liba főztje.
Kérem, nem megkövezni! Nincs szándékomban híres rímfaragók babérjaira törni, csupán ez jutott az eszembe erről a fenséges levesről, amit Somogyi Zoltán barátunk Mári nénje konyhájából tanult. Ennek a jó asszonynak volt egy ura és az újbor kóstoláskor minden éven "elmacskásodott". Mivel Mári nénje megelégelte, hogy férjura másnap mindig csak kóvályog, ezért főzött egy jó tejfölös-almás libalevest, ami erőt öntött megfáradt férjébe.
Nézzük hogy is készül, Mári nénje, tejfölös-almás libalevese

Mári nénje híres Márton napi levese. A megfáradt (gyomrú) újbor kóstolóknak volt ez a gyógyír, este, de legjobban talán másnap esett. Mári nénje minden húsos levesébe főzött almát. Hol birsalmát, hol savanykás őszi almát. Megváltoztatta a leves ízét, valami csodás kémiai hatással, amit talán senki sem értett, csak annyit tudtunk, a leves az almától finomabb lett. Különös ízt ad még a hagymába szúrt szegfűszeg is.
1/2 kg libaaprólék (szárnyvég, nyak, zúza)
3-4 db liba szárnytő
3 sárgarépa
2 gyökér zöldség
2-3 közepes alma
1 kisebb vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
2-3 szem szegfűszeg
5 evőkanál tejföl
2 evőkanál liszt
só, bors
1. A húst megmossuk, a zöldséget és az almát meghámozzuk. Egy fazék aljába rakjuk a csontosabb húsokat.
2. A zöldséget nagyobb darabokra vágjuk, a vöröshagymát egészben hagyjuk, és a szegfűszeget beletűzzük. Tegyük a fokhagymával és a zöldségekkel a fazékba. Az almát vágjuk centis kockákra, így szétfőnek, mire a leves elkészül, és egy kicsit be is sűrítik. Sózzuk és borsozzuk.
3. Öntsük fel annyi vízzel, ami bőven ellepi, és kis lángon főzzük 70-80 percet. Ha felhabzana, azt egy kanállal szedjük le.
4. Ellenőrizzük, hogy megpuhult a hús. A lisztet keverjük ki a tejföllel és két-háromkanálnyi vízzel. A forró levesből pár kanállal merjünk a tejfölös keverékre, és keverjük össze (hő kiegyenlítés), majd lassan csorgatva öntsük a levesbe. Ezt is keverjük folyamatosan, majd kis lángon forraljuk pár percig.
5. Tálaláskor minden tálkába merjünk hűst és zöldséget is.
Jó étvágyat hozzá!
+ 1 ráadás a Káposztás fazék!
Ünnepi egy tál étel. Keressünk kevésbé savanyú káposztát hozzá. Pár nappal előtte elkészíthetjük, és mint a káposztás ételeknél, előnyére válik a pihentetés. Jól illik hozzá a Márton napi újbor. Köretnek adhatunk hozzá puha fehér kenyeret, vagy zsemlegombócot, de jól illik hozzá a knédli is. Bár a gerslivel összefőzve, tartalmas egy tál ételt kapunk.

Elkészítési idő: 85-90 perc.
1 kg savanyú káposzta
30-40 dkg nyers füstölt tarja, vagy comb
4 libacomb
4-6 db liba szárnytő
10 dkg füstölt szalonna
1 fej vöröshagyma
3-4 evőkanál gersli (árpagyöngy)
2-3 evőkanál libazsír
őrölt kömény, só, őrölt bors.
1. A húsokat sózzuk és borsozzuk, majd egy nagyobb edényben (~4-5 l) a felhevített zsíron elősütjük (éppen csak megpirítjuk, párolni nem kell).
2. Kivesszük a lepirított húst az edényből, takarékra tesszük az energiát, majd a kockára vágott hagymát és szalonnát üvegesre pároljuk. A hagymás szalonnára hintünk egy sor káposztát, majd megszórjuk köménnyel.
3. Erre rakunk 2 szelet füstölt húst, majd újra káposztát, köményt, füstölt húst. Hintsük közé a gerslit, majd újabb káposzta és füstölt hús réteg. Tegyünk félre egy adag káposztát.
4 .A rétegekre ráhelyezzük az előre lesütött húsokat, ha maradt, akkor még tehetünk közé egy kis füstölt húst. Végül a félretett káposztával fedjük be. Öntsük fel annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Fedjük le és takarék energián kb. 70-75 percig főzzük.
Jó étvágyat kíván:
Somogyi Zoltán Max és Kovács Gusztáv
www.maxkonyhaja.hu
|