GusztaHús és a Szomor Öko-Farm szürkemarhája.
Tudjátok mikor jó hentesnek lenni?
Amikor olyan csodálatos alapanyaggal dolgozom, hogy minden egyes "műalkotás" után azt mondom:
- Na, ezt most félreteszem magamnak!
De ne ugorjunk ennyire előre, hanem beszéljünk egy két mondatot erről a csodás, de mégis étkezési szokásankból kivesző legőshonosabb állatunkról a szürkemarháról.
„félve bámulják a milkavilághoz szokott városi szemek"
Nem csoda hisz egy robosztus gyönyörű jószágról van szó, ami a régmúltban Mátyás királyunk idején Európában másfélszer többet ért, mint az akkori marha fajták és roppant népszerűségnek örvendtek.
Hisz húsa ízletes és egészséges ráadásul, mint haszonállatként is előnyökkel bírt, mert igavonásra és a földművelés területén is jól tudták alkalmazni.
Sajnos az ipari forradalom nem tett jót az állat hírnevének és a haszonállatból és élelmiszer alapanyagból egy jól mutató látványállat lett a magyar puszta közepén.
Szomor Dezsőnek és a lelkes fajmentőknek köszönhetően a 2000-es évekre jelentős állománynövekedés ment végbe, ami lehetővé teszi, hogy az állat értékes és egészséges húsát a konyháinkban felhasználjuk.
A mai rohanó világunkban az állattartás és azok végtermékeinek minősége jelentősen megváltozott a takarmányozások következtében és véleményem szerint sajnos nem pozitív irányba. De a szürkemarhák táplálkozási szokásai az évszázadok alatt semmit nem változott, egyszerűen legelnek. Sőt a Szomor Öko-Farm területén nincs műtrágyázás, vegyszeres permetezés, mert természetvédelmi területen vannak, így az állatok színhúsa, mája olyan tiszta méreganyagoktól mentes, hogy ennél tisztább nem is lehet.
De akkor miért nem kínálnak több szürkemarhából készült ételt az éttermek?
Roppant egyszerű a válasz:
Az idő!
Mert ahhoz hogy puha porhanyós husit kapjunk a tányérunkra, több időre van szüksége az elkészítés folyamán, mint egy angus marhának. Természetesen ez valamennyire megérthető, hisz az éttermek profit orientáltak így nekik nem mindegy, hogy egységnyi idő alatt mennyit tudnak termelni.
Igaz ezzel nem értek egyet, mert ennek a csodálatos ízvilágú húsnak igen is meg kell adni azt a tiszteletet, azt az időt, amit megérdemel, mert biztosan egy fantasztikus kulináris élményben lesz részünk, mikor elfogyasztjuk.
Ha szeretnéd kipróbálni, akkor nézz be virtuális húsboltunkba és meglátod, hogy mikor is kerül feldolgozásra e csodás állat, vagy nézz be üzleteinkbe és rendeljél, hogy készíthess belőle valami igazán egyedi finomságot.
Üdv! Guszta Hentes
Video!
|