Az alábbi receptúrát Somogyi Max Zoltán barátom konyhájából hoztam, aki megmutatja, hogy hogyan lehet lassan, de annál egyszerűbben elkészíteni egy olyan ételt, ami fantasztikus. Ráadásul, ha elsajátítjuk ezt az elkészítési technikát, jó pár további étel elkészítésénél tudjuk alkalmazni, amivel bizonyára rengeteg dicséretet lehet bezsebelni a családtól, miután elfogyasztották az elkészült ételeket.
Elkészítési idő: 190-200 perc + pihentetés
Nehézségi fok: 2,5/5
1-1,2 kg Guszta sertéscomb
2-2,5 dl száraz fehérbor
2-3 evőkanál mustár
2-3 teáskanálnyi sertéssült fűszerkeverék
só,
Mártáshoz:
2-3 teáskanálnyi mustár,
a pecsenye leve
étkezési keményítő, barnacukor
1. Töröljük szárazra a húst, sózzuk és kenjük be a mustárral. Szórjunk rá a fűszerkeverékből, és masszírozzuk bele mindenhol. Tegyük egy tálba, alaposan fóliázzuk le, tegyük hideg helyre, 8-12 órára.
Termékeinket kérheted házhozszállítással!
2. Melegítsük elő a sütőt 140 fokra, alsó-felső sütés (nem kell légkeverés, mert az szárítja). A húst vegyük ki a fóliából, míg a sütő melegszik (15-20 perc), addig a hús lassan felveszi a szobahőmérsékletet.
3. Tegyük a húst egy edénybe, öntsük alá a bort és egy deci vizet, fedjük le két réteg alufóliával, és tegyük a sütőbe. Süssük 3 órán át, úgy hogy nem nyitogatjuk a sütőt. Ha letelt az idő, vegyük ki, tegyük rácsra, de a fóliát ne vegyük le 20-25 percig. A kisült húslét ne öntsük ki, finom mártást készíthetünk belőle. Forraljuk be kis lángon, időnként megkeverve a felére. Adjunk hozzá mustárt és kevés cukrot, majd hideg vízben feloldott keményítővel a kívánt állagúra sűrítjük. Köretnek jól illik hozzá a zsemle vagy szalvétagombóc.
Tipp & trükk: a sütéshez úgy számolhatunk, hogy kilónként 2 óra 20 perc, és + 20 perc, míg a sütőben felmelegszik. A kapott sültet szeletelhetjük, vagy villával szálakra téphetjük, így sok féleképpen felhasználhatjuk. A keményítővel sűrített mártást már csak óvatosan melegítsük, ne forraljuk, mert szétesik.
Somogyi Zoltán
www.maxkonyhaja.hu
Lassú sütéssel készíthető ételek:
„Ezt nem lehet szépen enni” szendvics
|