Elkészítési idő: 65-70 perc
Nehézségi fok: 2,5/5
1-1,2 kg Guszta kacsadarabok (kb. 5-6 db)
1 kisebb fejeskáposzta
2-3 közepes alma
2-3 teáskanálnyi barnacukor
2-3 teáskanálnyi szárnyas vagy liba fűszerkeverék
1-2 teáskanálnyi vörösbor vagy almaecet
só, olaj vagy zsír
1. Töröljük szárazra a húst, sózzuk, szórjunk rá a fűszerkeverékből, és masszírozzuk bele mindenhol. Legalább 50-60 percet pihentessük, de akár 3-4 órát is pácolhatjuk. A káposztát vágjuk vékony szálakra, az almát pedig kimagozva, negyedekre és úgy fél centis szeletekre.
2. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, alsó-felső sütés (nem kell légkeverés, mert az szárítja). Melegítsünk kevés zsiradékot egy serpenyőben, és süssük körbe a húsokat, szép pirosra. Vegyük ki, hagyjuk pár percet pihenni. Közben a káposztát pároljuk meg a visszamaradt zsiradékon. Sózzuk, szórjunk rá barna cukrot és locsoljuk meg az ecettel. Kevergetve, pároljuk 8-10 percet.
3. A káposztát egy szűrőkanállal tegyük a sütőtál aljába, arra a húsokat, és öntsünk alá 1-1,5 dl levet a serpenyőből. Takarjuk le alufóliával, és süssük a forró sütőben, 45-50 percet, majd vegyük le a fóliát és pirítsuk szép pirosra (8-10 perc). Köretként kockára vágott pirított burgonya illik hozzá.
Tipp & trükk: A sütési időt nagyban befolyásolja a hús minősége, mindenképpen ellenőrizzük, mielőtt tálalnánk. Ha kell, inkább tegyük még vissza pár percre. Ha gazdaságosabb megoldást szeretnénk, akkor főzzünk először egy levest a húsokból, majd utána süssük meg a húst. Így sokkal rövidebb sütési idő szükséges.
Elkészíthetjük előre az első sütést és párolást, és a tálalás előtt süssük össze.
Készítse el Ön is és fogyassza egészséggel, jó étvággyat!
Somogyi Zoltán
www.maxkonyhaja.hu
Esetleg kacsa vagy egyéb receptek itt találhatóak!
|