Rakott krumpliba, melyik kolbászt szereted?
Füstölt kolbász
Lecsókolbász
Egyiket sem!
Szavazás állása
Egy forradalmi nap után, egy talán forradalmi gondolat: Március
12
Mikor nagyon untam már a sült kacsa ízét, megvalósítottam egy forradalmi...

gondolatot a konyhámban! Eddigi életemben a pecsenye kacsát egészben ha sütöttem, akkor mindig a szokásos jól bevált fűszerekkel és technikákkal készítettem. Só, bors, majoránna, hagyma és egy forró sütő.  
Mindig egy fantasztikus sültet kaptam, amit a család két nap alatt elfogyasztott.

Szilvalekváros sült pecsenye kacsa

Mikor úgy döntött a családi kupaktanács, hogy ismét kacsát süssünk, akkor támadt két forradalmi ötletem:

1; Alacsony hőfokon sütni a kacsát!

2; Szilvalekvárral simogatni a bőrét!

Mi lett a végeredmény? Másnapra nem kellet eltenni a maradékot.

Ugyanis a kisebbik fiam, aki soha "nem ér rá enni", még ő is repetázott a kacsahúsból.

Miért is forradalmasítottam a kacsasütést?

Ez egy jó kérdés! Általában egy dolgot maximum 2-szer 3-szor készítek ugyan úgy. Mikor elkap az "alkotásvágy", benézek a hűtőbe és az ott talált alapanyagokkal kreálok valamit.

Szilvalekváros sült pecsenye kacsa

 

Na, a kacsasütéssel pont így voltam. A fent említett szokásomhoz híven jártam el mikor megláttam a szilvalekvárt a hűtő sarkában és kezdett összeállni a fejemben a receptúra. De ekkor még nem gondoltam, hogy a sütési technikámon is változtatni fogok, csupán a szokásos ízesítést akartam egy kicsit megbolondítani.

Mikor befűszereztem és befektettettem a kacsuszt a tepsibe letakartam fóliával, hogy betegyem a sütőbe, akkor jutott az eszembe a sous vide (szuvid) eljárás, ami zárt légmentes tasakban alacsony hőfokon történő főzést jelent. És ebből jött az ötlet, hogy még soha nem készítettem semmit alacsony hőfokon, ezért itt az ideje kipróbálni ezt az eljárást némi módosítással.

Igaz ez nem a gyorsan elkészíthető ételek közé tartozik, hisz legalább 5órán keresztül sül a kacsa, de nyugodtan ott lehet hagyni és nem kell félni, hogy odaég.

Úgy hogy így készült az alábbi receptúra:

Szilvalekváros sült pecsenyekacsa édes csípős mártással

A pecsenye kacsát megtisztítjuk.  A megmosott almát fél centis karikákra vágjuk. 1-1 db tisztított közepes lila és vöröshagymát felkarikázzuk valamint két gerezd fokhagymát.

Szilvalekváros sült pecsenye kacsa

Az alma karikákat tepsibe rakjuk és rászórjuk a felvágott hagymák háromnegyedét, sózzuk, borsozzuk, valamint 1-1 csapott evőkanálnyi Szárika natúr ételízesítővel és Szárika szárnyas fűszerrel is megszórjuk.
A kacsa bőrét és hasüregét jól megsózzuk, borsozzuk és fűszerezzük. A maradék karikázott hagymákat a hasüregbe tesszük és a kacsát az almákra helyezzük.

Szilvalekváros sült pecsenye kacsa

Egy kis tálban elkészítjük a szilvalekváros kenegetőt. 1 db mandarinlevét kifacsarjuk egy mokkás kanálnyi Szárika natúr és szárnyas fűszert, sót, borsot, egy kis Chili port vagy Chili paprikát, 3-4 evőkanálnyi szilva lekvárt adunk hozzá és jól összekeverjük. Ezt a szószt a kacsára egyenletesen elkenjük úgy, hogy a hasüregbe is jusson. Ezután a tepsiben lévő kacsát alufóliával lefedjük és a sütőben 90 -100°C-on  5 órán keresztül sütjük.
Mikor letelt az idő a fóliát levesszük és tovább sütjük 200°C-on míg szép aranybarna lesz. Mikor megsült a kacsa kivesszük a sütőből és egy kicsit pihentetjük, majd a kacsa alatt lévő almakarikából 4-5 darabot egy kis sült hagymát kiveszünk és szitán áttörjük egy serpenyőbe, adunk hozzá 1 db mandarin levét, 3-4 evőkanálnyi szilvalekvárt sót, borsot és forraljuk, mikor összeálltak az ízek egy kis vajat elkeverünk a szószban, hogy selymesebb legyen. Ínyencek egy kis chili paprikát adhatnak hozzá és így egy édes csípős mártást kapnak. Daraboljuk a kacsát és ízlés szerinti körettel tálaljuk.

Szilvalekváros sült pecsenye kacsa

Hozzávalók:

1db 2,10kg-os kacsa
1db alma, 2db mandarin
1-1 db közepes lila és vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
szilvalekvár, só, bors,
chili por vagy paprika
Szárika natúr ételízesítő
Szárika szárnyas fűszer

Jó étvágyat kívánunk!

További kacsa receptjeink:

Zöldségágyon, egészben sült kacsa

A siker garantált! Te is készítsd el! :Rozé kacsamell, sült gesztenyével, Cserszegi fűszeres „borsziruppal”

Érdekes téma:

Miért sütünk kacsát mindenszentekre?

 

 

24-10-26
Meg kérdeztem a mesterséges intelligenciát...
22-02-01
ÁRSTOP!
20-11-24
Miért készíts házi sonkát? Hogy készít...
20-10-24
Nem csoda hogy kipusztult!
20-10-12
PREMIER! Őstulok a GusztaHúsnál!
20-09-26
Már 25 éve együtt!
20-09-09
Gulyást a bélszínből!!!!!! – NOOOORMALI...
20-09-09
Se kedv, se idő! Mit TEGYÜNK?
20-06-27
Úgy érzem magam, mint egy gyémántcsiszol...
20-05-20
Hullámvasúton a mélybe!
20-05-02
SousVidolt Kacsamell fűszeres puliszkával
20-04-24
Még több helyre szállítunk házhoz!
20-04-23
Lassan sült sertéscomb
20-04-03
Friss húsok házhoz jönnek!
20-02-11
- Nem kell mindennap…!
akció (16) hús (21) érlelt (7) hagyományos (27) húsvét (12) sonka (8) házikolbász (2) trükk (5) kereskedők (6) adalékanyag mentes (10) egészség (15) játék (4) ballagás (2) garancia (6) liba (8) libamáj (6) Márton (7) Márton nap (7) kacsa (11) recept (25) ünnep (15) karácsony (2) különleges (23) gyors és egyszerű (7) csirke (3) bárány (1) (15) közös munka (11) tyúk (1) sertés (3) sertés comb (2) köszöntelek (3) vad (2) vadhús (2) muflon (1) házhoz szállítás (5) gusztahús (11) guszta (5) szürkemarha (2) őstulok (5)
13-03-27
Másképpen bánjunk a gyorspácolttal, és m...
14-04-18
Egy titkos sonka recept, amit eddig csak egy ...
13-02-28
Ne dőlj be a kereskedői trükköknek! I.
13-10-18
Miért sütünk kacsát mindenszentekre?
13-09-26
Van élet a zsírjában sült libamájon túl...
13-03-21
Ízekben őrzött hagyományok!
13-03-27
Van egy rossz szokásom húsvétkor…
13-02-28
Hogyan eszünk meg egy elefántot?
13-12-14
Nem irigylem Kedves Asszonyom!
14-04-12
A gulyás kultusz leáldozott, te is lehetsz ...
14-02-28
Szerencse kereke forgandó!
15-03-12
Egy forradalmi nap után, egy talán forradal...
13-03-29
Megeszed vagy kókányolsz?
13-03-12
Vigyázz! Párizsi az új sonka!
20-04-23
Lassan sült sertéscomb