Gondolom sokunk számára a karácsony az év fő ünnepe, igaz van olyan férfi ismerősöm, aki kifejezetten utálja, de szerintem titkon ő is szereti, csak így macsónak érzi magát, ha társaságban negatívan nyilatkozik erről a kérdésről.
Ez a csodálatos ünnep hatalmas kihívást ró ránk, hisz a megfelelő ajándék megvásárlása a vacsora alapanyagainak a beszerzése, a nagytömegek leküzdése, a sorban állás mind-mind sok energiát emészt fel, amíg a beteljesülést vagyis a szentestét el nem érjük.
Nem irigylem kedves asszonyom, néhány esetben kedves uram, hogy milyen erőfeszítéseket tesznek, annak érdekében, hogy minden tökéletes legyen.
Hisz az üzletekben csábítóbbnál csábítóbb, néha értéktelen csillogó vackok tengerében kell megtalálni az igazán értékes dolgot, ez nem könnyű tudjuk nagyon jól.
A másik nagy kihívás, az ünnepi menü, hisz nem mindegy, hogy amikor a család leül az ünnepi asztal mellé milyen újdonsággal vagy finomsággal rukkolunk elő és a lakoma végeztével elégedett mosolyokat és gratulációkat kapunk köszönetként.
Bizonyára már jó páran tudjuk, hogy mit készítünk karácsonykor vacsorára, de biztos vannak egy-ketten, akiknek még fogalmuk sincs, azoknak üzenem - Nem kell kétségbe esni!
Van pár ötletünk, amit szívesen felajánlunk mindenkinek.
Én az elmúlt héten már csináltam egy teszt főzést :
Galambleves kakukkfüves tojáslepénycsíkokkal
Téli zöldség paplanban sült fogoly, fokhagymás vajon futtatott bébi spenóttal
Valamint egyik kedvenc kreatív szakácsom Somogyi Zoltán Max konyhájából hoztunk jó pár finom és ötletes ünnepi eledelt.
Fürj, vörösboros paradicsommártásban
Só hegyben sült galamb
Vadkacsa comb tejfölös-zöldséges mártásban
Vadkacsa pástétom
Nézzük most a következő két receptet a többit pedig az elkövetkezendő napokban:
Só hegyben sült galamb
Különleges étel, mégis egyszerűen elkészíthető. Galamb helyett készíthetjük kisebb testű tyúkból, vagy grillcsirkéből. Érdemes a húst előző este befűszerezni, és úgy érlelni egy éjszakát.
Jól illik hozzá a zöldsaláta, és gyümölcsmártás.
Elkésztési idő: 20-25 perc + a sütés
1 db galamb
1 db alma
50 dkg liszt
50 dkg só
2 db tojás fehérje
1,5-2 dl víz
2-3 teáskanálnyi, só mentes szárnyas fűszerkeverék
rozmaring
1. Mossuk meg a galambot, tisztítsuk meg. Az almát vágjuk negyedekre, a magházat távolítsuk el. Tegyük az almát és a rozmaringot a hasüregbe. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
2. Dörzsöljük be a húst a fűszerkeverékkel, és tegyük félre pihenni pár percre.
3. Keverjük össze a sót és a lisztet. A tojásfehérjét verjük fel kissé, majd keverjük bele a sós-lisztes keverékbe.
4. Adjunk hozzá kevés vizet, és gyúrjunk belőle puha tésztát. Vegyük ketté a tésztát, az elsőből egy sütőpapíron nyújtsunk kerek lapot. Helyezzük rá a galambot, majd a maradék tésztával vonjuk be. Dolgozzuk össze a két tésztát, zárjuk le mindenhol.
5. Tegyük a forró sütőbe, és süssük 70-80 percet.
6. Vegyük ki a sütőből, hagyjuk langyosra hűlni, majd bontsuk fel a só hegyet, és óvatosan vegyük ki a galambot.
Vadkacsa comb tejfölös-zöldséges mártásban
Pikáns, mustáros-tejfölös mártásban párolt vadkacsa comb. Igaz, hogy a vadkacsa combja, méretre kicsi, de a tejfölös mártással és a burgonya gombóccal, igazán laktató étel. Ünnepi fogásként, egy könnyű leves után fogyasztva, felséges lakoma lehet. Köretnek burgonya vagy szalvétagombócot ajánlok.
Elkészítési idő: 80-90 perc
4 db vadkacsa comb
4-5 fej gomba (barna csiperke)
2 szál sárgarépa
1 szál gyökér zöldség
½ Póréhagyma, vagy egy kisebb fehér hagyma
10-15 dkg füstölt szalonna
1-5-2 dl száraz fehér bor
1,5-2 dl tejföl
2 evőkanál kacsazsír
2-3 evőkanál magos mustár
1-2 evőkanál fehérbor ecet
1-2 teáskanál só mentes szárnyas fűszer keverék
só, bors
1. A combokat mossuk meg, töröljük szárazra. Dörzsöljük be a fűszerkeverékkel, és tegyük félre pihenni 2-3 órát.
2. A zsírt melegítsük meg, a combokat sózzuk és borsozzuk, pirítsuk meg zsírban a combok mindkét oldalát. Szedjük ki a combokat egy tányérra, és fedjük le.
3. Pároljuk üvegesre a zsiradékban a szalonnát. Adjuk hozzá a felvágott hagymát, és együtt pirítsuk pár percet. Keverjük bele a fél karikákra vágott sárgarépát és fehér répát, pároljuk pár percet, majd adjuk hozzá a gombát.
4. Tegyük vissza a combokat, öntsük fel a borral és fedő alatt, 50-55 perc alatt pároljuk puhára.
5. Ha a combok megpuhultak, keverjük bele a mustárt és az ecetet a lébe (érdemes kivenni erre a pár percre a combokat). A tejfölt keverjük ki egy kevéske szafttal (hő kiegyenlítés), majd keverjük a mustáros alapba. Ha kivettük, akkor tegyük vissza a combokat, és forraljuk össze.
6 Tálaláskor személyenként tegyünk egy-egy combot a tányérra, adjunk hozzá a mártásból is.
Jó étvágyat hozzá!
Somogyi Zoltán
www.maxkonyhaja.hu
Békés Karácsonyt Kíván a GusztaHús Csapata! |