Rakott krumpliba, melyik kolbászt szereted?
Füstölt kolbász
Lecsókolbász
Egyiket sem!
Szavazás állása
Jutalmazd meg magadat és családodat, egy csodás estével Márton nap alkalmából! November
05
Mártn nap több részben: első felvonás

A hagyományaink, kulturális örökségeink, életünk során nagyon fontos szerepet töltenek be. A mai rohanó világban nem árt egy kicsit lassítani, visszanyúlni gyökereinkhez, szép hagyományainkhoz és megismertetni gyermekeinkkel kulturális értékeinket.

Beszélgessetek egy jót a régmúlt dolgairól, hogy miként is éltek nagyszüleink, dédanyáink és dédapáink. Közben jó étvággyal fogyasszátok el a piros, ropogósra sült libapecsenyét és érezzétek jól magatokat.

 

Miért fontos ez?

Azért mert minden étkezése egy ünnep és Te megérdemled, hogy a legjobbat kapjad mindenből!

Gondolom számodra is nagyon fontos, hogy gazdáink a legjobb tudásukkal, hozzáértésükkel, tradicionális módon neveljék libáikat.

A legjobb minőséget és a legfinomabb falatokat csak is így lehet a Te asztalodra varázsolni.

Régen ez természetes volt, hisz szinte mindenki otthon nevelte és termelte a betevő falatokat. Mai felgyorsult modernizálódott világunkba nagyon fontos tudni, hogy mit honnét szerzünk be, ezért a GusztaHúsnál nagyon szigorú szabályok és elvek mellett történik a friss termékek beszerzése.

Tudod, hogy a gazdák mivel védték meg az állataikat, és Márton naphoz milyen érdekes népi szokások párosultak?

Például a népi kultúrában gazdasági határnapnak számított ez a nap, tavasztól őszig legeltetett, télen pedig istállóban tartott állatok beterelésének hagyományos időpontja volt november 11.-e.

Ilyenkor a pásztorok - kezükben vesszővel - végigjárták az állatok gazdáinak házait, köszöntőt mondtak, cserébe pedig ajándékokat kaptak.

A gazdasági szerepen túl népi hiedelmek is kötődtek az ünnephez: a disznóól tetejébe ágat szúrtak, hogy megvédjék az állatokat a pusztulástól, tavasszal pedig ugyanezzel az ággal terelték ki a malacokat.

Az ünnep az őszi munkák (szüret, kukoricafosztás) lezárulásával induló és a Katalin-napig tartó kisfarsang idejére esett. Országszerte lakomákat és bálokat rendeztek, ilyenkor kóstolták meg először az újbort és vágták le a libákat, az úgynevezett mártonludakat.

A közhiedelem úgy tartotta, „aki Márton-napon libát nem eszik, egész éven át éhezik".
Az elfogyasztott szárnyasok csontjaiból jósoltak, a fehér és hosszú csont havas telet, míg a barna és rövid csont enyhe telet jelentett.

Gondolom Te is, mint minden konyhában gyakran megforduló ember milliószor feltetted magadnak ezeket a kérdéseket
- Mit főzzek?
- Milyen libából süssek, főzzek? Hízottból, zabosból, pecsenyéből?

A népi monda szerint nehogy éhen maradjál, ezért mindenesetre libát süssél vagy főzzél ;-), ehhez van egy pár liba receptünk, amit a Max konyhájából lestünk el, valamint az egyik kedvencemet, amit édesanyámtól tanultam.

Mári nénje, tejfölös-almás libalevese

 

Káposztás liba fazék

Libamáj variációk

 

Illatos teafüvön füstölt libamell, salátaágyon, narancsos teamártással

 

Édesanyám káposztás liba szárnytöve

Arra a kérdésre, hogy milyen libából készítsük az ételeket, itt találsz egy összehasonlító tanulmányt amiből megtudod, mi a különbség a libák között: Melyik libát szeressem...?

 

Jutalmazzad meg magadat és családodat egy csodás estével, és beszélgessetek egy jót a rég múlt dolgairól, és jósoljatok a liba csontjaiból. Ennyit igazán megérdemeltek.

Kellemes időtöltést és jó étvágyat kívánok a GusztaHús nevében:

Kovács Gusztáv

 

24-10-26
Meg kérdeztem a mesterséges intelligenciát...
22-02-01
ÁRSTOP!
20-11-24
Miért készíts házi sonkát? Hogy készít...
20-10-24
Nem csoda hogy kipusztult!
20-10-12
PREMIER! Őstulok a GusztaHúsnál!
20-09-26
Már 25 éve együtt!
20-09-09
Gulyást a bélszínből!!!!!! – NOOOORMALI...
20-09-09
Se kedv, se idő! Mit TEGYÜNK?
20-06-27
Úgy érzem magam, mint egy gyémántcsiszol...
20-05-20
Hullámvasúton a mélybe!
20-05-02
SousVidolt Kacsamell fűszeres puliszkával
20-04-24
Még több helyre szállítunk házhoz!
20-04-23
Lassan sült sertéscomb
20-04-03
Friss húsok házhoz jönnek!
20-02-11
- Nem kell mindennap…!
akció (16) hús (21) érlelt (7) hagyományos (27) húsvét (12) sonka (8) házikolbász (2) trükk (5) kereskedők (6) adalékanyag mentes (10) egészség (15) játék (4) ballagás (2) garancia (6) liba (8) libamáj (6) Márton (7) Márton nap (7) kacsa (11) recept (25) ünnep (15) karácsony (2) különleges (23) gyors és egyszerű (7) csirke (3) bárány (1) (15) közös munka (11) tyúk (1) sertés (3) sertés comb (2) köszöntelek (3) vad (2) vadhús (2) muflon (1) házhoz szállítás (5) gusztahús (11) guszta (5) szürkemarha (2) őstulok (5)
13-03-27
Másképpen bánjunk a gyorspácolttal, és m...
14-04-18
Egy titkos sonka recept, amit eddig csak egy ...
13-02-28
Ne dőlj be a kereskedői trükköknek! I.
13-10-18
Miért sütünk kacsát mindenszentekre?
13-09-26
Van élet a zsírjában sült libamájon túl...
13-03-21
Ízekben őrzött hagyományok!
13-03-27
Van egy rossz szokásom húsvétkor…
13-02-28
Hogyan eszünk meg egy elefántot?
13-12-14
Nem irigylem Kedves Asszonyom!
14-04-12
A gulyás kultusz leáldozott, te is lehetsz ...
14-02-28
Szerencse kereke forgandó!
15-03-12
Egy forradalmi nap után, egy talán forradal...
13-03-29
Megeszed vagy kókányolsz?
13-03-12
Vigyázz! Párizsi az új sonka!
20-04-23
Lassan sült sertéscomb